fbpx

Komische en schurende voorstelling over betutteling

“Ik heb je borduurwerk bij elkaar gedaan. Je hebt straks natuurlijk een kamer minder, dus we moeten een plekje in de woonkamer vinden daarvoor. En ik heb je pannen in de doos voor de kringloop gedaan, trouwens. Daar krijg je Tafeltje Dekje. Dat gaat in de magnetron. Ook heb ik je grote koffiezetapparaat in de kringloopdoos gedaan. Ja, je hebt toch een Senseo? En je krijgt toch nooit visite”.

De voorstelling Nou mevrouwtje, gepresenteerd door artOloco in samenwerking met Kunstenhuis Idea, legt vooral onbedoelde betutteling van ouderen bloot. Met alle goede intenties worden ouderen vaak betutteld, zowel door professionals als door hun kinderen. Artistiek leider Ton Offerman: “De verzorger beseft zich onbedoeld te weinig dat hij of zij regelmatig op een betuttelende manier de senior aanspreekt. In onze vorige serie voorstellingen Hangplek voor ouderen kwamen wij daar diverse voorbeelden van tegen. Bovenstaand citaat hebben we letterlijk opgetekend van een dochter die haar moeder helpt verhuizen naar een woonzorgcentrum. Maar bijvoorbeeld ook: er wordt in een woonzorgcentrum een rolstoelrace georganiseerd. Vrijwilligers vragen bewoners mee te doen. Maar willen de bewoners wel? Voelen zij zich niet verplicht mee te doen? En als ze dan meedoen worden in een pauze de rolstoelen met het gezicht naar buiten gezet, terwijl de vrijwilligers geanimeerd met elkaar praten. En zo kan ik er nog talloze voorbeelden van noemen. Het is zeker geen onwil, maar het neemt voor de senior wel een stukje van zijn of haar autonomie af. En dat vind ik kwalijk. Het zijn volwassen mensen en ook wijs. Ze hebben een enorme levenservaring. Dat het soms lichamelijk wat moeizamer gaat, wil niet zeggen dat ze dingen niet meer kunnen of dat niet kunnen aangeven”.

Het was voor Ton Offerman en zijn collega’s Marijke Schipper, David Groeneveld en Louisa Lansdorp aanleiding om dit thema uit te werken tot een voorstelling en een bijbehorende training. Met een groep van 15 acteurs -de jongste net met pensioen, de oudste 91 jaar- repeteren zij elke dinsdag. “Het is zo’n leuke groep. Ik voel me hier erg thuis”, zegt Gerard, een van de deelnemers. “Je voelt je gezien en de groep vangt je op als het even wat minder gaat”. “Het is een bijzondere groep”, vult Elma, een andere deelnemer aan. “Je krijgt echt gevoel van verbinding, veiligheid en vrijheid. Die veiligheid geeft ruimte om jezelf te zijn en te experimenteren. Ik ben nieuw in de groep, maar voor mij was binnenkomen en meedoen een warm bad. Binnen een mum van tijd ben je opgenomen in de groep en geven ze je het vertrouwen dat je het kan”.

Volgend seizoen willen de deelnemers het project Hangplek voor ouderen doorzetten. “We zijn nu bezig om te kijken op welke manier we dat gaan doen. Als senior kan je je mede-senior bereiken, dat is er nog niet echt in Zeist. In ieder geval niet met deze kwaliteit. Het is heel bijzonder hoe snel we leren en welke kwaliteiten we bij onszelf en bij anderen zien en ontdekken. En altijd met een hoop plezier en humor”. Die intentie is belangrijk voor de groep. Ton: “De ervaring leert dat meedoen zorgt voor saamhorigheid, zelfstandigheid, het ontdekken van nieuwe talenten, mooie gesprekken, een gevoel van gezien en gehoord worden en vooral: heel veel (spel)plezier! En natuurlijk is echt iedereen welkom. Wij hebben nu twee senioren die slechthorend zijn in de groep en een met een rollator. Dat is geen enkel probleem”.

Nu is de groep bezig met de laatste voorbereidingen voor de voorstelling Nou mevrouwtje en dan gaan ze in diverse woonzorgcentra spelen. “Het is een voorstelling die zowel schuurt als waar veel humor in zit en waar ieder kan schitteren”, vertelt Ton. “We belichten diverse soorten van betutteling en hopen dat het publiek zich bij zichzelf afvraagt het niet ook af en toe te doen”.

Nou mevrouwtje
Zaterdag 6 april 2024
Theater De Egeling, Egelinglaan 2B, 3705 TC Zeist.
Inloop: 19:00 uur
Aanvang voorstelling: 19:30 uur
Prijs: € 5,-
Tickets: https://kunstenhuis.stager.co/web/tickets/111392701

Bron: Zeister magazine

SPEELDATA

Vanaf 19 maart t/m 21 april 2024 speelt de voorstelling Nou Mevrouwtje in diverse woonzorgcentra in Zeist.

2 april 2024 Wijk Inloopcentrum West

4 april 2024 Amandelhof

6 april 2024 Theater De Egeling, Egelinglaan 2b (premiere)  19.30 uur

16 april 2024 Spathodea

 

Zin om volgend jaar deel te nemen of nog iets te vragen? Is de ticketprijs een bezwaar? Mail Rosa: rlommen@kunstenhuisidea.nl

Meer informatie over Hangplek voor ouderen