Onderwijs PO

Met veel enthousiasme versterkt KunstenHuis Idea de creatieve kracht, het leesplezier, de taalontwikkeling en de digitale geletterdheid van leerlingen en leerkrachten. KunstenHuis Idea heeft veel ervaring met het organiseren van lessenreeksen, workshops, projecten, programma’s en voorstellingen op het basis, voortgezet en speciaal onderwijs in de regio. 

Cultuureducatie en leesbevordering

KunstenHuis Idea verzorgt lessenreeksen onder de naam KunstLessen beeldend, dans, theater en muziek met professionele vakleerkrachten die kunst en creativiteit koppelen aan het onderwijs. Daarnaast verzorgt KunstenHuis Idea de programma’s KunstLokaal in de gemeenten De Bilt, Soest en Zeist. In deze gemeenten werken we samen met onze provinciale partner Kunst Centraal. 

De Bibliotheek biedt met haar scholenabonnement een uitgebreid pakket aan alle basisscholen in de gemeenten De Bilt, Bunnik, Soest en Zeist. Daarnaast biedt de bibliotheek ook schoolactiviteiten voor ouders, het concept de Bibliotheek op School en een uitgebreid aanbod op het gebied van  mediawijsheid. 

Leerkrachten vinden bij KunstenHuis Idea deskundigheidsbevordering op het gebied van leesbevordering, digitale geletterdheid en cultuureducatie. 

Meer informatie

Op deze pagina vind je het aanbod cultuureducatie en leesbevordering voor het primair onderwijs in de gemeenten De Bilt, Bunnik, Soest en Zeist. 

We horen graag wat we voor jullie school kunnen betekenen! 

Wil je meer weten? Neem contact met ons op:
E po@kunstenhuisidea.nl
T 030 695 8393 

Aanvragen en annuleren

Je kunt het hele jaar lessen en programma’s aanvragen, maar het merendeel van onze programma’s stellen we voor de zomer vast. Losse aanvragen krijgen we graag uiterlijk 6 weken voor de gewenste datum binnen, zodat we voldoende tijd hebben om de activiteiten te organiseren en docenten in te  plannen. Klik hier voor de annuleringsvoorwaarden. 

Dit is was echt een leuk project om te doen!

Leerling PO

Leerlingen lezen deze zomer door met de Grote BiebBoys Challenge

De BiebBoys dagen alle leerlingen van groep 5 t/m 8 uit om tijdens de zomervakantie met boeken en lezen bezig te zijn. Dit doen ze door middel van supertoffe en stiekem ook superleerzame taal- en leeschallenges. Dit jaar gaan de BiebBoys tijdens de zomer op spionnen expeditie, maar ze kunnen wel wat hulp gebruiken! Wie doorstaat alle challenges uit het ExpeditieBoek? Laten we er samen voor zorgen dat zoveel mogelijk leerlingen ook in de zomervakantie plezier beleven aan taal en lezen!

Te bestellen tot 26 april en zolang de voorraad strekt.

Lees meer

KunstLessen

KunstenHuis Idea verzorgt lessenreeksen beeldend, dans, theater en muziek, onder de naam KunstLessen, met professionele vakdocenten die kunst en creativiteit koppelen aan het onderwijs. Een vakdocent stemt met de school het rooster af en wisselt eventueel met de leerkracht thema’s uit die actueel zijn binnen het onderwijscurriculum. De vakdocent stemt waar mogelijk de inhoud van diens lessen af op de thema’s van de school. Vervolgens komt de vakdocent enkele weken lesgeven op school. Dit doen we ook graag voor het Speciaal Onderwijs! 

KunstLokaal

KunstenHuis Idea maakt in De Bilt, Soest en Zeist ook een aanbodgericht programma in afstemming met lokale culturele partners. Binnen dit programma vinden workshops, excursies en groepsbezoeken in de bibliotheek plaats. 

Naar het aanbod

Scholenabonnement

Met het scholenabonnement van de bibliotheek heb je als basisschool toegang tot alle dienstverlening van de bibliotheek.

Het abonnement kost € 110,- en omvat het volgende:

  • 30 boeken per keer zelf lenen (6 weken uitleentermijn)
  • 1 themacollectie op maat
  • 1 leesbevorderingsproject
  • 1 bibliotheekbezoek voor groep 1/2, 3, 5 of 7
  • 1 adviesgesprek
Neem contact op
Mijn Bibliotheek - Inloggen

Themacollectie
Ga je in de groep aan de slag met een bepaald thema en wil je hier een collectie boeken en materialen naar keuze bij? Dat kan!

Neem contact op

Bibliotheekbezoek
Kom met je klas langs voor een leuk en leerzaam bibliotheekbezoek. Aan de hand van een thema maken de leerlingen kennis met de bibliotheek.

Neem contact op

Leesbevorderingsprojecten
Bij de bibliotheek kun je voor een periode van 6 weken verschillende projecten lenen. Deze projecten dragen bij aan het leesplezier en de leesmotivatie van de
leerlingen.

Neem contact op

Klassikaal lenen
Kom met de hele klas naar de bibliotheek, zodat leerlingen zelf een boek kunnen uitzoeken.

Neem contact op

Mediawijsheid

In een doorlopende leerlijn voor groep 1 t/m 8 bieden we interactieve lessen rondom  mediawijsheid en informatievaardigheden aan.

Daarnaast zijn er leskisten Mediawijsheid te leen. Aan de hand van een lesbrief en bijbehorende uitlegvideo van de mediacoach kan de eigen leerkracht zelf met de klas te gaan werken aan computational thinking.

Lees meer

De Bibliotheek op School: dBos

De bibliotheek ondersteunt je school graag met het concept ‘De Bibliotheek op School’. Daarbij gaan de bibliotheek en de basisschool een intensieve samenwerking aan om het leesplezier en de leesmotivatie van leerlingen te stimuleren en te verhogen. De bibliotheek biedt ondersteuning op het gebied van collectie, deskundigheidsbevordering, ontwikkeling van leesplannen en monitoring van leesgedrag en leesbevordering.

Naar het aanbod

Naar het theater voor Primair Onderwijs

In Theater Idea in Soest, Theater de Egeling in Zeist en Theater Het Lichtruim in Bilthoven zijn de leukste voorstellingen te zien! Scholen komen het hele jaar door naar onze theaters. Kunst Centraal huurt onze theaters vaak voor voorstellingen uit het kunstmenu.  

Eindmusical
Jaarlijks zijn er diverse scholen die onze theaters huren voor de presentatie van hun eindmusical. De leerlingen van groepen acht spelen de sterren van de hemel en de andere leerlingen van de scholen mogen allemaal komen kijken. Een feest voor veel achtstegroepers! 

Wil je meer informatie over het huren van onze theaterzalen? Neem contact op met de afdeling Verhuur: verhuur@kunstenhuisidea.nl 

Deskundigheidsbevordering voor leerkrachten

KunstenHuis Idea kan leerkrachten verschillende vormen van  deskundigheidsbevordering  bieden waarin kennis en vaardigheden op het gebied van leesbevordering, digitale geletterdheid en cultuureducatie centraal staan. Ben je benieuwd? Neem contact op: po@kunstenhuisidea.nl 

Neem contact op

Schoolactiviteiten voor ouders

Tijdens een ouderavond op school biedt de bibliotheek drie verschillende  workshops voor ouders. Deze kan de bibliotheek op zichzelf of gecombineerd verzorgen. De workshops zijn Leesplezier, Beginnende geletterdheid en Mediaopvoeding. Wil je een workshop over een ander thema? Dat is zeker mogelijk. Bij de keuze voor een ander thema in de workshop betaalt de school wat extra ontwikkelkosten.

Neem contact op

Leesbevordering in de BSO

KunstenHuis Idea biedt een training speciaal voor pedagogisch medewerkers in de buitenschoolse opvang (BSO)  om leesbevordering naar een hoger plan te tillen en het leesplezier ook na schooltijd te stimuleren.

Neem contact op

Cultuureducatie in de BSO

KunstenHuis Idea is er ook voor de BSO. In overleg maken we een programma op maat. Je kunt hierbij denken aan deelname aan de reguliere cursussen, losse workshops en lessenreeksen. Er is keuze uit diverse disciplines en lessen kunnen op locatie plaatsvinden of op een van de locaties van KunstenHuis Idea.  Heb je interesse? Neem contact met ons op via po@kunstenhuisidea.nl.

Team Onderwijs

Het Team Onderwijs van KunstenHuis Idea bestaat uit:

Medewerkers programma onderwijs
Annette Smeets, Patricia Samwels, Marjolein Karman

Leesconsulenten en projectmedewerkers
Helen Barnhoorn, Lisette Bergsma, Mariska Carrée-Dijkstra, Marianne Dijt,  Andrea Otten, Vivian Segers, Mariët Altena, Nynke Hamstra, Inge Judith Nobel

Teamleider Leesbevordering PO
Jacqueline van der Velden

Manager Onderwijs
Silke Nijkrake

Postadres
KunstenHuis Idea
PB 327
3700 AH Zeist

Contact
po@kunstenhuisidea.nl
030 695 8393

Locaties

KunstenHuis beschikt over leslocaties in De Bilt, Zeist, Soest en Driebergen.

Naar de locaties