Onderwijs PO

Met veel enthousiasme versterkt KunstenHuis Idea de creatieve kracht, het leesplezier, de taalontwikkeling en de digitale geletterdheid van leerlingen en leerkrachten. KunstenHuis Idea heeft veel ervaring met het organiseren van lessenreeksen, workshops, projecten, programma’s en voorstellingen op het basis, voortgezet en speciaal onderwijs in de regio.

Cultuureducatie en leesbevordering

KunstenHuis Idea verzorgt KunstLessen beeldend, dans, theater en muziek met professionele vakleerkrachten die kunst en creativiteit koppelen aan het onderwijs. Daarnaast verzorgt KunstenHuis Idea de programma’s KunstLokaal in de gemeenten De Bilt, Soest en Zeist. In deze gemeenten werken we samen met onze provinciale partner Kunst Centraal.

De Bibliotheek biedt met haar scholenabonnement een uitgebreid pakket aan alle basisscholen in de gemeenten De Bilt, Bunnik, Soest en Zeist. Daarnaast biedt de bibliotheek ook schoolactiviteiten voor ouders, het concept de Bibliotheek op School en een uitgebreid aanbod op het gebied van  mediawijsheid.

Leerkrachten vinden bij KunstenHuis Idea een mooi aanbod deskundigheidsbevordering op het gebied van leesbevordering,
digitale geletterdheid en cultuureducatie.

Meer informatie

Op deze pagina vind je het aanbod cultuureducatie en leesbevordering voor het primair onderwijs in de gemeenten De Bilt, Bunnik, Soest en Zeist.

We horen graag wat we voor jullie school kunnen betekenen!

Wil je meer weten? Neem contact met ons op:
E po@kunstenhuisidea.nl
T 030 695 8393

Aanvragen en annuleren

Je kunt het hele jaar lessen en programma’s aanvragen, maar het merendeel van onze programma’s stellen we voor de zomer vast. Losse aanvragen krijgen we graag uiterlijk 6 weken voor de gewenste datum binnen, zodat we voldoende tijd hebben om de activiteiten te organiseren en docenten in te  plannen. Klik hier voor de annuleringsvoorwaarden.

Dit is was echt een leuk project om te doen!

Leerling PO

KunstLessen & KunstLokaal

KunstenHuis Idea verzorgt KunstLessen beeldend, dans, theater en muziek  met professionele vakleerkrachten die kunst en creativiteit koppelen aan het onderwijs. Daarnaast verzorgt KunstenHuis Idea de programma’s KunstLokaal in de gemeenten De Bilt, Soest en Zeist.

Naar het aanbod

Scholenabonnement

Met het scholenabonnement van de bibliotheek heb je als basisschool toegang tot alle dienstverlening van de bibliotheek.

Het abonnement kost € 105,- en omvat het volgende:

  • 30 boeken per keer zelf lenen (6 weken uitleentermijn)
  • 1 themacollectie op maat
  • 1 leesbevorderingsproject
  • 1 bibliotheekbezoek voor groep 1/2, 3, 5 of 7
  • 1 adviesgesprek

Scholenabonnement

Met het scholenabonnement van de bibliotheek heb je als basisschool toegang tot alle dienstverlening van de bibliotheek.

Het abonnement kost € 105,- en omvat het volgende:

  • 30 boeken per keer zelf lenen (6 weken uitleentermijn)
  • 1 themacollectie op maat
  • 1 leesbevorderingsproject
  • 1 bibliotheekbezoek voor groep 1/2, 3, 5 of 7
  • 1 adviesgesprek
Bekijk in de webshop
Mijn Bibliotheek - Inloggen

Themacollectie
Ga je in de groep aan de slag met een bepaald thema en wil je hier een collectie boeken en materialen naar keuze bij? Dat kan!

Bekijk in de webshop

Bibliotheekbezoek
Kom met je klas langs voor een leuk en leerzaam bibliotheekbezoek. Aan de hand van een thema maken de leerlingen kennis met de bibliotheek.

Bekijk in de webshop

Leesbevorderingsprojecten
Bij de bibliotheek kun je voor een periode van 6 weken verschillende projecten lenen. Deze projecten dragen bij aan het leesplezier en de leesmotivatie van de
leerlingen.

Bekijk in de webshop

Klassikaal lenen
Kom met de hele klas naar de bibliotheek, zodat leerlingen zelf een boek kunnen uitzoeken.

Bekijk in de webshop

Mediawijsheid

In een doorlopende leerlijn voor groep 1 t/m 8 bieden we interactieve lessen rondom  mediawijsheid en informatievaardigheden aan.

Daarnaast zijn er leskisten Mediawijsheid te leen. Aan de hand van een lesbrief en bijbehorende uitlegvideo van de mediacoach kan de eigen leerkracht zelf met de klas te gaan werken aan computational thinking.

Lees meer

De Bibliotheek op School: dBos

De bibliotheek ondersteunt je school graag met het concept ‘De Bibliotheek op School’. Daarbij gaan de bibliotheek en de basisschool een intensieve samenwerking aan om het leesplezier en de leesmotivatie van leerlingen te stimuleren en te verhogen. De bibliotheek biedt ondersteuning op het gebied van collectie, deskundigheidsbevordering, ontwikkeling van leesplannen en monitoring van leesgedrag en leesbevordering.

Naar het aanbod

Naar het theater voor Primair Onderwijs

In Theater Idea in Soest, Theater de Egeling in Zeist en Theater Het Lichtruim in Bilthoven zijn de leukste voorstellingen te zien! Scholen komen het hele jaar door naar onze theaters. De leerlingen genieten van een voorstelling door het verdiepingsprogramma Cultuureducatie met Kwaliteit van KunstenHuis Idea of door het Kunstmenu van Kunst Centraal. Scholen kunnen onze theaters tevens huren voor de einduitvoering van hun musical of andere optredens. Ook kinderen van verschillende BSO’s bezoeken geregeld onze theaters!

Kunstmenu
Voor veel kinderen is een bezoek aan onze theaters vaak de eerst keer dat ze naar een professionele voorstelling gaan. Andere kinderen zijn al eerder in onze theaters geweest en weten heel precies te vertellen wat ze er zo mooi aan vinden. De mooie stoelen, de zware gordijnen, de acteurs, het spannende licht… het maakt allemaal veel indruk!

Eindmusical
Jaarlijks zijn er diverse scholen die met name ons theater in Soest huren voor de presentatie van hun eindmusical. De leerlingen van groepen acht spelen de sterren van de hemel en de andere leerlingen van de scholen mogen allemaal komen kijken. Een feest voor veel achtstegroepers in Soest en Soesterberg!

Deskundigheidsbevordering voor leerkrachten

KunstenHuis Idea biedt leerkrachten verschillende vormen van  deskundigheidsbevordering waarin kennis en vaardigheden op het gebied van leesbevordering, digitale geletterdheid en cultuureducatie centraal staan. In de gemeente Soest valt deskundigheidsbevordering onder Cultuur educatie met Kwaliteit en zijn er voor de trainingen Procesgerichte didactiek en Chillen met Kunst geen kosten voor scholen aan verbonden.

Bekijk in de webshop

Schoolactiviteiten voor ouders

Tijdens een ouderavond op school biedt de bibliotheek drie verschillende  workshops voor ouders. Deze kan de bibliotheek op zichzelf of gecombineerd verzorgen. De workshops zijn Leesplezier, Beginnende geletterdheid en Mediaopvoeding. Wil je een workshop over een ander thema? Dat is zeker mogelijk. Bij de keuze voor een ander thema in de workshop betaalt de school wat extra ontwikkelkosten.

Bekijk in de webshop

Leesbevordering in de BSO

KunstenHuis Idea biedt een training speciaal voor pedagogisch medewerkers in de buitenschoolse opvang (BSO)  om leesbevordering naar een hoger plan te tillen en het leesplezier ook na schooltijd te stimuleren.

Bekijk in de webshop

Cultuureducatie in de BSO

KunstenHuis Idea is er ook voor de BSO. In overleg maken we een programma op maat. Je kunt hierbij denken aan deelname aan de reguliere cursussen, losse workshops en lessenreeksen. Er is keuze uit diverse disciplines en lessen kunnen op locatie plaatsvinden of op een van de locaties van KunstenHuis Idea.  Heb je interesse? Neem contact met ons op via po@kunstenhuisidea.nl.

Team Onderwijs

Het Team Onderwijs van KunstenHuis Idea bestaat uit:

Team Planning en Ondersteuning
Annette Smeets, Luuk Wildschut

Leesconsulenten en projectmedewerkers
Helen Barnhoorn, Lisette Bergsma, Mariska Carrée-Dijkstra, Marianne Dijt,  Andrea Otten, Vivian Segers, Anita Vreugdenhil

Teamleider Cultuureducatie PO
Silke Nijkrake

Teamleider Leesbevordering PO
Jacqueline van der Velden

Manager Onderwijs
Monica Kalbvleesch

Postadres
KunstenHuis Idea
PB 327
3700 AH Zeist

Contact
po@kunstenhuisidea.nl
030 695 8393

Locaties

KunstenHuis beschikt over leslocaties in De Bilt, Zeist, Soest en Driebergen.

Naar de locaties