fbpx
Cultuur & SamenlevingKunstenHuis

Week van de ontmoeting van start met Expositie in Soest

By 3 oktober 2023 No Comments

Van donderdag 28 september 2023 – woensdag 4 oktober 2023, de gemeente Soest mee aan de landelijke Week tegen Eenzaamheid. In Soest noemen we deze week: de Week van de ontmoeting. De gemeente Soest organiseert samen met de SWOS, Stichting Balans, Kunstenhuis Idea, Fonds voor Soest, GIDSnetwerk en ReconnAct maatjesprojecten activiteiten voor de inwoners van Soest en Soesterberg. Iedereen is van harte welkom en neem vooral iemand mee! De activiteiten staan in het teken van ontmoeting. Nieuwe mensen leren kennen, het eigen netwerk uitbreiden en eenzaamheid bestrijden is het doel van de week. Wethouder Liesa van Aalst trapte de week af in de bibliotheek van Soest met de opening van de expositie ‘Tien gezichten achter eenzaamheid’.

Activiteiten voor jong en oud

De activiteiten zijn voor jong en oud en zijn op een paar na, allemaal kosteloos te bezoeken.  Tussen 28 september en 4 oktober 2023 worden er verschillende activiteiten georganiseerd in diverse wijken in Soest en Soesterberg. Het hele programma van de Week van de ontmoeting is bekijken op https://www.soest.nl/week-tegen-eenzaamheid.

Expositie: ‘De tien gezichten achter eenzaamheid’

Op donderdag 28 september opende wethouder Liesa van Aalst de expositie ‘De tien gezichten achter eenzaamheid’ in de bibliotheek van Kunstenhuis Idea in Soest. De expositie is tijdens de week van de ontmoeting kosteloos te bezichtigen in de bibliotheek van Soest. Wie zijn de mensen die eenzaamheid ervaren? Wat zijn de verhalen en behoeften van deze mensen? In de expositie lees je de verhalen van 10 verschillende personen. Elke persoon verbeeldt een groep inwoners. Deze tien persona’s illustreren eigen situaties, eigenschappen, behoeften en belemmeringen. Deze persona’s laten zien dat eenzaamheid bij veel mensen voorkomt, al zou je dat misschien niet vermoeden.

Liesa van Aalst (Wethouder Sociaal Domein)

“Ook u kunt iets betekenen voor iemand die zich eenzaam voelt. Een klein gebaar kan een groot verschil maken. Een kaartje door de bus of een kopje koffie drinken met iemand. Ik nodig u van harte uit om de activiteiten in de Week van de ontmoeting te bezoeken en om vooral iemand mee te nemen die anders niet zo snel alleen de deur uit gaat. Ik wens u samen veel plezier!”

Neem iemand mee diner

Een grote activiteit uit het programma is het ‘Neem iemand mee diner’, op 4 oktober a.s. georganiseerd door Stichting Balans. Gezellig samen eten! Komt u ook? Het centrale idee van het ‘neem iemand mee diner’ is dat u als inwoner iemand mee neemt die niet zo snel de deur uitgaat. Zo bestrijden we samen eenzaamheid. Daarnaast is het natuurlijk gewoon gezellig en leuk om andere inwoners te ontmoeten.

De avond ziet er als volgt uit:
17.00 uur: inloop: inspiratiemarkt met inspirerende inwoners en initiatieven, met een drankje en iets lekkers                                                                                          18.15 uur aan tafel, samen eten
20.15 uur: einde programma
Kosten: geen
Aanmelden: via het mailadres: j.panis@stichtingbalans.nl of via telefoonnummer 06-86871513.
Vermeld in de mail met hoeveel personen u komt.

Lokale coalitie tegen eenzaamheid

Via de lokale coalitie tegen eenzaamheid willen we partners samenbrengen om eenzaamheid in Soest en Soesterberg verder te tegengaan. Hierin werken we ook samen met andere netwerkorganisaties, vrijwilligersorganisaties en inwoners. De personen die in de lokale coalitie tegen eenzaamheid zitten hebben de rol van aanjager als het gaat om het tegengaan van eenzaamheid.

De lokale coalitie tegen eenzaamheid bestaat uit de volgende partners:

Liesa van Aalst (Wethouder Sociaal Domein)
Twan Beckers (Directeur Stichting Welzijn Ouderen Soest (SWOS)
Jan Buijze (Directeur Stichting Balans Soest)
Peter van der Torre (Bestuurslid Fonds voor Soest)
Stan Uyland (Voorzitter GIDSnetwerk)
Martin Kamphuis (Projectleider Sociaal Domein Kunstenhuis Idea)