fbpx

Donderdag 16 september vond in de theaterzaal van het Lichtruim in Bilthoven de Kick Off plaats van het project BasisMaatWerk De Bilt. Willeke Colenbrander, coördinator Cultuur en Samenleving van het KunstenHuis De Bilt, opende de bijeenkomst.

‘Het is een nieuw lokaal initiatief, waarin men op een alternatieve manier bijstandsgerechtigden naar een participatiebaan wil begeleiden bij organisaties en bedrijven in de gemeente De Bilt. Loopbaancoaching is onderdeel van het traject en maatwerk is hierbij het sleutelwoord, omdat elke deelnemer eigen talenten en vaardigheden heeft die ingezet kunnen worden voor de samenleving’.

Wethouder Anne Brommersma vertelt over het ontstaan ervan: ‘Het was een initiatief van enkele gemeenteraadsleden in navolging van een project in Groningen rondom de Basisbaan. Het KunstenHuis heeft in de uitvoering een belangrijke rol, omdat de projecten vanuit de afdeling Cultuur & Samenleving op creatieve wijze ingevuld worden. Rob Schouw, directeur van het KunstenHuis, benadrukt het belang van kunst en cultuur bij participatie. Belangrijke partners zijn verder Mens De Bilt, Samen voor de Bilt en de RSD (Regionale Sociale Dienst).

Deelnemer
Vervolgens vertelt deelnemer Naomi over haar ervaringen als bijstandsgerechtigde en de hulp die ze daarbij kreeg. Ook wat haar aantrekt in het project: ‘Kijken naar nieuwe mogelijkheden die aansluiten bij wensen en talenten van deelnemers, in combinatie met intensievere begeleiding. Maatwerk dus’. Zij benadrukt het belang om partijen samen te brengen en samen te werken in het begeleiden van mensen in de bijstand.

Bernice Ruiter, directeur van de Regionale Sociale Dienst (RSD), is zeer verheugd met dit project en prijst de unieke aanpak ervan. Vooral het naar elkaar luisteren en naast de deelnemer gaan staan, ziet zij als winst. Zij hoopt dat andere gemeenten van de RSD ook zullen oppakken.

Vlinder
Tot slot biedt Naomi iedere bezoeker een natuursteen met licht metalen vlinder aan; een kunstwerkje met een symbolische boodschap: samen een steentje bijdragen en de vlinder staat voor ontwikkeling, groei en transformatie. Het enthousiasme in de zaal was duidelijk voelbaar.

Bedrijven, organisaties of bijstandsgerechtigden die in het project geïnteresseerd zijn kunnen contact opnemen met Willeke Colenbrander (willeke@kunstenhuis.nl)        (Frans Poot)

Bron: Vierklank