fbpx

Dansen vanaf 2 jaar is niet alleen leuk en gezellig, maar het brengt ook nog eens verschillenden andere voordelen met zich mee. Denk aan een veilige omgeving, sociale ontwikkeling, motorische ontwikkeling, muzikaliteit, creativiteit en neurologische ontwikkeling. Uit onderzoek blijkt zelfs dat dansers sterkere en bredere vezelbundels hebben in de zintuigelijke en motorieke hersengebieden dan mensen die niet bewegen op muziek.

Sociale ontwikkeling

Als kinderen eenmaal de smaak te pakken hebben, dan hebben ze vaak alleen nog maar oor voor de muziek en bewegen ze zich net zo vrij over de dansvloer als in de woonkamer thuis. Ze leren in al snel contact te maken met andere kinderen, samen te werken, zichzelf te uiten en meer zelfvertrouwen op te bouwen.

Motorische ontwikkeling

Kinderen hebben een aangeboren drang om te bewegen: door steeds te oefenen en te experimenteren leren ze letterlijk met vallen en opstaan te kruipen, staan, lopen en ook te dansen. Niemand die peuters uitlegt hoe ze moeten dansen: dat ontdekken ze zelf wel!

Door te dansen leren de kinderen vanzelf wat ze allemaal met hun lijf kunnen, leren ze nieuwe bewegingen op muziek en worden ze uitgedaagd zichzelf verder te ontwikkelen. Door te oefenen met hand-oogcoördinatie leren de kinderen zichzelf in de spiegel te observeren. Spannend, maar ook heel erg leuk!

Muzikaliteit

Uiteraard bevordert dansen op muziek ook de muzikaliteit van het kind. Kinderen voelen de muziek letterlijk in hun lijf wanneer ze dansen en ontwikkelen zo maat- en ritmegevoel. De manier van spelen met bewegingen op muziek is bovendien een vorm van communicatie tussen kinderen onderling en tussen volwassenen en kinderen. Ze leren zichzelf expressief te uiten zonder woorden te hoeven gebruiken.

Creativiteit

Doordat kinderen de expressieve mogelijkheden van hun lichaam leren kennen, gaan ze zelf op zoek naar diverse manieren om zich te uiten en om problemen op te lossen. Kinderen hebben bovendien enorm veel verbeeldingskracht en gebruiken die fantasie om zich vrij te bewegen en daarbij hun hele lichaam te gebruiken. Al spelenderwijs leren ze zo de wereld om zich heen kennen en ervaren.

Neurologische ontwikkeling

Ook op het gebied van hersenontwikkeling valt er veel profijt te halen uit danslessen. Uit onderzoek blijkt dat dansers sterkere en bredere vezelbundels hebben in de zintuigelijke en motorieke hersengebieden dan mensen die niet bewegen op muziek. De kinderen prikkelen tijdens het dansen diverse zintuigen tegelijkertijd en al die prikkels leren ze op elkaar af te stemmen. Zo voelen ze met hun eigen lijf wat bewegen op muziek met je doet!

Kortom, dansen is meer dan alleen maar leuk en gezellig!

Kijk voor meer informatie voor danslessen van 1,5 jaar t/m volwassen leeftijd op kunstenhuisidea.nl/dans