fbpx

Zwembad Brandenburg kent sinds februari 2022 een vrouwenzwemclub. Zestien vrouwen uit Suriname, Marokko, Syrië, Armenië en Oeganda, die in hun land van herkomst nooit zwemles gekregen hebben, leren hier kopje ondergaan en weer bovenkomen. Nisrine Alobid uit Syrië is één van de vrouwen die met het idee is gekomen. Waar zij vandaan komt, zijn bergen en is er weinig open water. In 2019/20 heeft Nisrine de We∞ Match training gevolgd van KunstenHuis Idea Cultuur & Samenleving. Onderdeel daarvan is een kennismaking met dames van de Rotary-club Zandzegge. Daar heeft ze van haar langgekoesterde wens te leren zwemmen verteld. De dames van Zandzegge hebben toen aangeboden deze wens te verwezenlijken. Nu anno 2022 -na de corona-pandemie die voor vertraging zorgde-, is het gelukt: zwemles voor vrouwen met hoofddoek.

Samen met Brandenburg is gekozen voor een stille tijd, want het nieuwe zwembad met zijn daglichtramen kan voor een aantal vrouwen onvrij voelen. De groep is uitgebreid met andere vrouwen o.a vanuit de moskee. Fatima Achibani, werkzaam bij MENS De Bilt, geboren in Marokko, zwemt ook mee: ‘Ik heb een conservatieve opvoeding gehad, mijn moeder heeft nooit water gezien. Ik ben zelf bijna twee keer verdronken, een keer tijdens een zwemles, bij het vrij zwemmen gleed ik van het trappetje af, ging kopje onder en verdronk bijna. Ik durf wel in het diepe te zwemmen, maar nog niet om de kant te verlaten’. Fatima weet via haar werk dat er ook vraag is naar vrij zwemmen voor vrouwen én jonge meiden.

Tweede zwemclub door acties Rotaryclubs

Twee Rotaryclubs: De Bilt- Bilthoven en Zandzegge hebben samen geld ingezameld met een Hemelvaart fietstocht. Gert-Jan Sikking (Rotary De Bilt- Bilthoven): ‘Die tocht heet Vroeg Bilthoven, meer dan 200 mensen fietsten mee. We hebben ook een bingo gedaan en met die opbrengst, zijn we aangehaakt bij het doel van Zandzegge: de zwemles’.

Aleid Kruize ‘We hebben zoveel geld opgehaald dat we -mede dankzij een subsidie van gemeente De Bilt- zelfs een tweede zwemclub kunnen starten’. Lilian Zawedde, medewerkster van KunstenHuis Idea en lid van de zwemclub, vult aan dat de vrouwen zelf ook een bijdrage betalen. ‘Knelpunt is alleen nog: de zweminstructrice’.

Zweminstructrice gezocht

Lilian: ‘Na de zwempauze die we gehouden hebben voor de meivakantie en voor Ramadan, was erop eens een man bij. We waren zes weken gestopt want je mag met Ramadan geen water drinken. Als beginnende zwemmer krijg je weleens een slok binnen. Na de meivakantie was er opeens een man bij als zweminstructeur. We hadden twee instructrices. Een van hen is ziek geworden en Brandenburg had geen andere instructrice. Hierdoor zijn wel een aantal vrouwen gestopt’

Nisrine: ‘Voor mij geldt dat niet. In een zwembad is het belangrijk een bourkini te dragen, dan kan je beter bewegen. Maar een bourkini bedekt niet altijd je hele lichaam. Maar deze man is niet bezig met naar mij kijken, hij let op het zwemmen. Trouwens niet iedereen draagt een bourkini. Omdat het vrouwenzwemmen is, voelen sommige zich vrij om in badpak te gaan’.

Diploma A is nog niet behaald. Inmiddels weten de dames wel van kikkervoeten en doet Nisrine een handstand onder water.

Als er een nieuwe instructrice gevonden is, kan de tweede vrouwenzwemclub beginnen. Belangstelling genoeg. Gert-Jan Sikking en Aleid Kruize overhandigen de huidige zwemvrouwen alvast de financiële zwemband.