Vanwege de door de overheid en RIVM afgekondigde maatregelen t.a.v. het coronavirus is dit concert van zondag 5 april 2020 verplaatst naar zondag 7 februari 2021 en nu naar zondag 3 oktober 2021. Reeds gekochte kaarten blijven geldig voor de nieuwe datum. Kaarthouders ontvangen per e-mail bericht over deze wijziging. 

Dit is een Testen voor Toegang evenement. Lees hier onze richtlijnen voor een veilig theaterbezoek. 

Marcel Worms

Marcel Worms studeerde aan het Sweelinck Conservatorium – tegenwoordig het Conservatorium van Amsterdam – bij Hans Dercksen. Tevens volgde hij lessen bij de Russische pianist Youri Egorov en bij de Spaanse pianiste Alicia de Larrocha. Na zijn eindexamen specialiseerde hij zich in kamermuziek bij Hans Broekman en in 20e-eeuwse pianomuziek bij Alexandre Hrisanide.

Kamermuziek en solist

Marcel Worms is actief als kamermuziekspeler en als solist. In 1991 bracht hij tijdens een recital in de IJsbreker jeugdwerken van Schönberg in première en in datzelfde jaar vertolkte hij ook het complete pianowerk van Janáček. Zijn programma’s, vrijwel allemaal op cd vastgelegd, zijn bij voorkeur thematisch: jazzinvloeden in de 20e-eeuwse pianomuziek, New Blues for Piano (waarvoor meer dan 200 componisten uit de hele wereld een nieuwe blues schreven), ‘Inspired by Chopin…’, de klassieke pianomuziek van de Caraïben en het complete pianowerk van Arvo Pärt.

Programma

Marcel Worms is even goed een begenadigd verteller over muziek. In het programma van vanmiddag belicht hij 3 eeuwen geschiedenis van de combinatie prelude en fuga. Preludes en fuga’s uit het Wohltemperierte Klavier van Bach (de meester van het genre) worden geflankeerd door preludes en fuga’s van Mendelssohn (de ‘herontdekker’ van Bach) en van Sjostakovitsj die in 1950 zijn 20e-eeuwse versie van het Wohltempierte Klavier componeerde.

Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)
Zes preludes en fuga’s uit Das Wohltemperierte Klavier

Felix Mendelssohn (1809 – 1847)
Zes preludes en fuga’s opus 35

Dmitri Sjostakovitsj (1906 – 1975)
Zes preludes en fuga’s uit opus 87

zondag 3 oktober
15:00

Theater Het Lichtruim

Bestel kaarten