fbpx

Op zaterdag 20 januari speelden de jongeren uit verschillende theatergroepen toneel en musical uit Zeist van de Theaterschool van KunstenHuis Idea de sterren van de hemel in Theater Idea in Soest. Drie unieke voorstellingen werden gespeeld. Heldenloos door productieklas 1, Je bent niet van suiker door Musical opleidingsklas 1 en Scènes uit een gezin door productieklas toneel 2. De samenwerking tussen docenten en spelers maakte dat er drie uiteenlopende voorstellingen te zien waren, waarin de inbreng en ideeën van de leerlingen van grote waarde was.

Heldenloos

Heldenloos ging over de eeuwige strijd tussen goed en kwaad. Een schurk met kwaadaardige plannen om de wereld te vernietigen en een held die deze probeert te dwarsbomen. Maar wat als de schurk de held uit de weg weet te ruimen? Kan je nog wel schurk zijn zonder een held? In de voorstelling Heldenloos wint de schurk het van de held. De schurk verliest zijn zin in het slecht zijn, nu er niemand meer is die zijn plannen tegenzit. Hij gaat op zoek naar een nieuwe held om te verslaan.

Je bent niet van suiker

De leerlingen van de opleidingsklas zijn op zoek gegaan naar de absurditeiten van het ouderschap. Relatietherapie, oudergesprekken op school of een gesprek bij de scheidingsadvocaat. De volwassen wereld wordt ontmaskerd en een spiegel voorgehouden. We kijken naar diverse sketches die geestig, infantiel zijn, maar ook even slikken…

Scènes uit een gezin

Wanneer je eindelijk thuiskomt van een lange dag school plof je het liefst op de bank om even niks te moeten. Totdat je vader zegt; “Is dat een kapstok?” Je hebt je jas over de stoel gehangen. “Nee dat is een nou stoel” zeg jij. Je moeder die eindeloos blijft doorvragen of er “echt niet iets op school gebeurd is.” Jij zegt; “Nee mam.” Hierna volgen vaak eindeloze discussies. In de voorstelling Scènes uit een gezin volgen we drie moderne gezinnen in hun dagelijkse familiesituaties. Grappige, ontroerende en herkenbare miscommunicaties binnen een gezin.

Hoofd van de Theaterschool Leander is erg blij met de voorstellingen. “De stukken hebben een duidelijk eigen insteek, en laten zien hoe divers onze theatercursussen zijn. Er was veel ruimte voor de eigen ideeën van de spelers, waardoor de thematiek echt voor hen is gaan leven. Volgend jaar starten er in Soest verschillende nieuwe toneel- en musicalcursussen voor kinderen en jongeren. Ik hoop dan ook dat er veel jongeren naar de voorstellingen komen kijken, het geeft een mooi kijkje in onze theaterkeuken.”

Wil je net als deze jongeren ook op het toneel staan? Vanaf medio februari starten er weer een opleidingsklas en diverse productieklassen musical en toneel voor jongeren in Zeist. Kijk voor meer informatie op https://kunstenhuisidea.nl/theater/jongerentheater