KunstenHuis Idea

Kunst en cultuureducatie
op scholen in Gemeente Soest

KunstenHuis Idea heeft veel ervaring met het organiseren van voorstellingen, lessenreeksen, workshops en projecten op het basis-, voortgezet- en speciaal onderwijs in de regio.

Kunst- en cultuurprojecten

KunstenHuis Idea organiseert kunst- en cultuurprojecten voor het primair onderwijs in Soest en Soesterberg. Samen met Kunst Centraal ontwikkelen we jaarlijks Cultuureducatie met Kwaliteit, een cultuur- en verdiepingsprogramma voor alle scholen. Daarnaast organiseren we ook eigen projecten voor het primair onderwijs en projecten op maat, afgestemd op de specifieke wensen van een school.

Directeur Marcel Damoiseaux – R.K. Daltonschool de Driesprong over het project Culturele Naschoolse Activiteiten:

Het enthousiasme van de leerlingen was groot. In de voorbereiding vond ik het fijn dat er zoveel mogelijk is. Vrijwel alles kan. Dit geeft je als school veel vrijheid.

Cultuureducatie met Kwaliteit

Samen met Kunst Centraal ontwikkelt KunstenHuis Idea jaarlijks een cultuur- en verdiepingsprogramma voor alle scholen. Kunst Centraal verzorgt het cultuurprogramma en KunstenHuis Idea verzorgt het Cultuureducatie met Kwaliteit programma. Centraal in de lessen van Cultuureducatie met Kwaliteit staan media-educatie, leesbevordering en kunsteducatie. Essentieel bij het programma is de samenwerking met culturele organisaties uit Soest en Soesterberg.

Convenant
Voor het primair onderwijs in Soest zijn de afspraken en ambities tussen basisscholen, de gemeente Soest, Kunst Centraal en KunstenHuis Idea voor de komende jaren vastgelegd in een cultuurconvenant. Met dit convenant bekrachtigen we de structurele samenwerking en zorgen we ervoor dat alle basisscholen in Soest structureel kunst- en cultuuronderwijs krijgen. Kunst en cultuureducatie zijn van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen en versterken de 21ste eeuwse vaardigheden zoals creatief denken, samenwerken, onderzoeken en zelfstandig handelen. Samen met scholen, de gemeente Soest en Kunst Centraal zorgt KunstenHuis Idea voor kwaliteit en continuïteit op het gebied van kunst- en cultuureducatie.

Ontdekken, creëren, samenwerken en fantaseren
In Cultuureducatie met Kwaliteit laten enthousiaste vakdocenten de kinderen ontdekken, creëren, samenwerken en fantaseren. De kinderen ontwikkelen inlevingsvermogen, nieuwe gezichtspunten, vaardigheden met diverse media, leren de bibliotheek kennen, gaan met poëzie aan de slag, beleven 4 en 5 mei en leren Soest kennen.

Deskundigheidsbevordering
De docenten van de basisschool die aan het cultuurprogramma meedoen, krijgen jaarlijks een deskundigheidstraining aangeboden. ​De komende jaren op het gebied van leesbevordering, procesgerichte didactiek, Visual Thinking Strategie (VTS) en filmeducatie. Er is een klankbordgroep die met het programma meedenkt.

Wie doet mee aan CMK?
Van de 21 scholen die Soest rijk is, doen er maar liefst 18 mee.
OBS De Buut, St. Carolusschool, De Insingerschool, De Ludgerusschool, De Postiljon, OBS De Startbaan, De Wegwijzer, CBS De Werveling, CBS De Bron, De Achtbaan, Da Costaschool, RK Daltonschool De Driesprong, 3e Van der Huchtschool, 2e Van der Huchtschool, 1e Van der Huchtschool, de Montessorischool, Prof. J. Waterinkschool, Prins Willem Alexanderschool.

Projecten op maat per groep of bouw

Groep 1-2 Er was eens… En leefden zij nog lang en gelukkig?
Groep 1 t/m 8 Circus op school: Hooggeëerd publiek, komt dat zien…
Groep 1 t/m 8 Benniebang: griezel je mee?
Groep 3 t/m 8 Pimp de school: de school ondergaat een metamorfose.
Groep 3 t/m 8 Het Hiphopproject: het is geen stijl, het is een levensvisie!
Groep 5 t/m 8 Maak je animatie: wow, dat poppetje gaat leven!
Groep 7 t/m 8 Speel je eigen serie: wie hangt daar aan die cliff?

Voor meer informatie of het boeken van projecten, kun je contact opnemen met: Afranina Oostendarp aoostendarp@kunstenhuisidea.nl, telefoon: 085 – 822 27 70.

Bibliotheek voor Primair Onderwijs

De Bibliotheek biedt met haar scholenabonnement een uitgebreid pakket aan alle basisscholen in de gemeenten De Bilt, Bunnik, Soest en Zeist. Dit scholenabonnement bestaat uit het lenen van boeken, een themacollectie, een leesbevorderingsproject, een bibliotheekbezoek en een adviesgesprek. Daarnaast biedt de bibliotheek ook schoolactiviteiten voor ouders, het concept de Bibliotheek op school en een uitgebreid aanbod op het gebied van mediawijsheid.  

 Leerkrachten vinden bij KunstenHuis Idea een mooi aanbod deskundigheidsbevordering op het gebied van leesbevordering, digitale geletterdheid en cultuureducatie. 

Naar het aanbod

Theater voor Primair Onderwijs

In Theater Idea in Soest zijn de leukste voorstellingen te zien! Scholen komen het hele jaar door naar Theater Idea. De leerlingen genieten van een voorstelling door het verdiepingsprogramma Cultuureducatie met Kwaliteit van Idea of door het Kunstmenu van Kunst Centraal. Scholen kunnen het theater tevens huren voor de einduitvoering van hun musical of andere optredens. Ook kinderen van verschillende BSO’s bezoeken geregeld ons theater!

Kunstmenu

Voor veel kinderen is een bezoek aan Theater Idea vaak de eerst keer dat ze naar een professionele voorstelling gaan. Andere kinderen zijn al eerder in Theater Idea geweest en weten heel precies te vertellen wat ze zo mooi aan ons theater vinden. De mooie rode stoelen, de zware gordijnen, de acteurs, het spannende licht… het maakt allemaal veel indruk!

Eindmusical

Jaarlijks zijn er diverse scholen die ons theater huren voor de presentatie van hun eindmusical. De leerlingen van groepen acht spelen de sterren van de hemel en de andere leerlingen van de scholen mogen allemaal komen kijken. Een feest voor veel achtstegroepers in Soest en Soesterberg!

Cultuureducatie met Kwaliteit

Door het verdiepingsprogramma Cultuureducatie ontvangt Theater Idea ook vele groepen van de basisscholen. In dit programma worden disciplines en lessen gecombineerd en ontstaat er een totaalprogramma waardoor er meer verdieping ontstaat.