Japans Zen schilderen Sumi-E (15x)

Cursussen Beeldend 2d volwassenen-beeldend
Cursus: Japans Zen schilderen Sumi-E (15x)
Lesdag: Woensdag
Aantal lessen: 15
Locatie: Bilthoven
Startdatum: 07-09-2022
Docent: Ruomei Tan
Prijs: € 225

Japanse Zen is afgeleid van het Chinese woord Chán en het Indische woord Dhyana. Het is een meditatievorm van het boeddhisme. Zen is geen geloof, maar een levenshouding.

Sumi-e is een bekende Zen-meditatie met penselen met als doel de eenheid van oog, hand en hart te verenigen. Juist door het gereinigde hart kan de schoonheid van het evenwicht tussen nat en droog, zwart/wit en kleur, vol en leeg, kracht en subtiliteit, abstract en figuratie ontstaan.

Het belangrijkste doel van deze cursus is dat je meer vertrouwen en plezier krijgt. Een kunstzinnig werk komt veelal uit een ontspannen geest. Sumi-e is ook een vorm van dichten met lijnen en vlakken, wat een enorme verrijking en verdieping kan betekenen.

Eerst wordt de beginner het volgende aangeleerd: Hoe kun je het penseel gebruiken als meditatietechniek om van binnen stil te worden? Hoe leer je het resultaat los te laten? Het in- en uitademen als je het penseel met inkt op rijstpapier beweegt.

Daarna leer je schilderen naar model (een mens of dier), waarbij het doel is in een paar lijnen en vlakken het model te ‘vangen’. Kortom: in een taal die beperkt is tot de uiterste essentie. Ook het schilderen van bloemen en landschappen komt aan de orde.

Benodigde materialen: Chinese of Japanse penselen, inkt, verf, rijstpapier, een waterpot en keukenrol. 

Deze materialen kun je zelf meenemen of aanschaffen bij de docent (ongeveer € 60,-).