fbpx
Bibliotheek

8 t/m 15 september Week van lezen en schrijven

Kom in actie voor basisvaardigheden

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. Dat niet alleen, 1 op de 4 jongeren van 15 jaar heeft een taalachterstand. Als jongeren met die achterstand van school komen lopen zij het risico de nieuwe generatie te worden die niet mee kan doen.

Moeite hebben met basisvaardigheden heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan mensen die hier géén moeite mee hebben. Op 8 september is het Wereldalfabetiseringsdag. Van zondag 8 tot en met zondag 15 september organiseert Stichting Lezen en Schrijven daarom samen met gemeenten en organisaties door heel het land de Week van lezen en schrijven. De stichting roept heel Nederland op in actie te komen voor basisvaardigheden.

KunstenHuis Idea neemt ook dit jaar weer deel aan de themaweek in Bunnik, De Bilt, Soest en Zeist.

Op vrijdag 6 september start Taalpunt Bunnik in de bibliotheek. Elke vrijdag is daar tussen 10-11.00 uur inloopspreekuur en van 11.00-12.00 uur taalcafé.

Ook in onze bibliotheken in De Bilt, Soest en Zeist organiseren we, samen met partners, inloopspreekuren, taalcafés en groepsactiviteiten.

Zeist: di, wo, do, vr 10:00-12:00 uur

Bilthoven: do, 10:00-12:00 uur

Bunnik: vr 10:00-12:00 uur

Soest: vr 10:00-12:00 uur

Tijdens het inloopspreekuur kan iedereen binnenlopen voor advies of hulp tijdens het Taal inloopspreekuur. Een praatje maken over wat jij nodig hebt of waar jij tegenaan loopt als het gaat om de Nederlandse taal. Ook kun je fijn zelfstandig aan de slag in je boek, ons oefenmateriaal of op de computer. De docent Nederlandse taal helpt iedereen op weg.

 

Tijdens het Taalcafé kunnen bezoekers elkaar ontmoeten onder begeleiding van een docent of taalvrijwilligers. Ze gaan samen praten over actuele en praktische onderwerpen en spelen spelletjes. Zo oefenen ze op een ongedwongen manier de Nederlandse taal. En is er natuurlijk vooral Nederlandse gezelligheid! Deelname is gratis en je hoeft jezelf niet aan te melden.

Het Taalhuis Bunnik is bedoeld voor volwassen anderstaligen en volwassenen met Nederlands als moedertaal die behoefte hebben aan extra ondersteuning.

 

Foto: Taalpunt Bunnik, docent Petra Verwaaij