fbpx
In het najaar van 2021 is Sander van der Veeke, ervaren autismecoach én theatermaker in Zeist gestart met een theaterworkshop speciaal voor jongeren tussen de 16 en 30 jaar, met een vorm van autisme (ASS). In deze kleinschalige theaterworkshop, die ruimte biedt voor maximaal 10 deelnemers, zijn ze op zoek gegaan naar hun talenten op het podium, aan de hand van theateroefeningen, improvisaties en het maken van korte scenes.

Ervaring van een deelnemer

In de afgelopen periode heb ik 10 weken een theaterworkshop gevolgd bij KunstenHuis Idea. Deze workshop werd gegeven door Sander van der Veeke.Sander is een enthousiaste theaterdocent (in opleiding) die je de ruimte geeft om je skills rondom theater verder te ontwikkelen. Daarbij heeft hij oog voor elk individu en luistert naar wat jij als cursist nodig hebt. De workshop is kleinschalig opgezet zodat er meer ruimte is voor de persoonlijke ontwikkeling. Dit ervaarde ik als zeer prettig. In het verleden heb ik meerdere theatercursussen gevolgd, maar ik merkte helaas dat de reguliere theatercursussen voor mij niet werkte. Dit kwam omdat we met een te grote groep waren en er daardoor minder ruimte was voor de individuele ontwikkeling.
Tijdens de theater les komen er verschillende thema’s aan bod zoals:
1. Hoe werkt theater?
2. Improviseren
3. Tekstbehandeling
Aan het begin van de workshop wordt er geleerd om je bewust te worden van het toneel.Zo leer je  je eigen lichaamshouding/beweging te herkennen bij verschillende emoties.
Naast de praktijk is er ook ruimte voor de theorie. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd dat een theaterstuk uit drie episodes bestaat namelijk: begin (alles gaat goed), midden (dilemma/probleem), einde (oplossing/antwoord).
In elke les wordt er op verschillende manieren geïmproviseerd aan de hand van verschillende emoties, locaties en attributen.
Verder wordt er ook geleerd hoe je met een bestaande tekst een scene kan maken. Zo leer je spelen met verschillende intonaties van de geschreven tekst.
Heb je zin in een (kleinschalige/laagdrempelige) theaterworkshop waar je veel leert door middel van improvisatie, meld je dan nu vast aan!

Autismecoach én theatermaker

Sander van der Veeke is een ervaren autismecoach én theatermaker. Naast coaching van mensen en gezinnen waar ASS een onderdeel van het leven is, speelt en maakt hij theater en geeft hij improvisatiecursussen.