KunstenHuis Idea | Dansschool EDC De Bilt-Zeist

Maak kennis met ons team

Onze ruim 20 enthousiaste docenten zijn rijkserkend HBO/MBO-dansgediplomeerd. Ze zijn allemaal gespecialiseerd in de stijl waarin ze lesgeven. Hieronder stellen we ze aan je voor.

Hester Adriaans

Artistiek leider Dansschool

Claudia van Wankum

Producent

Claudia heeft jarenlang een eigen drogisterij gehad. Zij danst al sinds 1992 met veel passie en plezier bij Dansschool EDC. Zij heeft vele optredens gedanst met het showballet. Sinds 2017 stopte ze met haar eigen zaak en twijfelde geen moment om bij Dansschool EDC te gaan werken. Zij is onze ‘dansende’ producent, manager en coördinator van diverse projecten, waarbij zij ook de administratie voor haar rekening neemt. Claudia is een onmisbare drijvende kracht voor onze dansschool!

Esther Nederpelt

Docente, producent

“Ik vind het heerlijk om het aanwezige talent in elk individu aan te spreken en te vergroten, te verdiepen en te verruimen! Met veel passie en gedrevenheid de dansvloer op!”
Opleiding:
Esther is op haar 5e jaar begonnen met dansen: volksdansen en klassiek ballet bij Het KunstenHuis op de locatie Egelinglaan. Zij genoot daar enorm van en heeft bij EDCdans op haar 12e kennis gemaakt met jazzdans, wat ze helemaal geweldig vond. Esther is sinds 2002 als gedreven dansdocent actief in het werkveld in de stijlen modern en jazz en is met veel plezier projectmatig verbonden met Fontys Dansacademie in Tilburg. Ook geeft zij (individuele) danscoaching aan dansers, dansmakers en theaterspelers, zowel amateur als professioneel en heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in het observeren, begeleiden en coachen van dansdocenten.
In zowel de lessen als de coaching sessies komen dansbeleving en danstechniek op een zeer praktisch en toepasbare manier samen, waarin het delen van de innerlijke drijfveer om te dansen de verbindingen legt. Energie, enthousiasme en passie zijn de basis om te groeien.

Bente van der Flier

Docente

“Een positieve en gezellige sfeer zijn de basis van mijn lessen. Ik vind het belangrijk dat de leerlingen zich gezien en gewaardeerd voelen. Ook de ervaring van de beweging vind ik belangrijk, hoe een beweging voelt is net zo van betekenis als hoe hij eruit ziet!”
Opleiding:
MBO Dans docent/artiest, Utrechtse Dansacademie 2010-2013
HBO Dance in Education, Hogeschool voor de Kunsten ArtEZ 2013-2017

Chris Steijlen

Docent breakdance

“Ik wil mensen in mijn les laten zien dat je in Breakdance je eigen stijl, persoonlijkheid, creativiteit, energie en vertrouwen kan uiten!”
Opleiding:
Op 12 jarige leeftijd raakte Chris geïnspireerd door een videoclip die hij zag op MTV (Run DMC ‘it’s like that’). Hij zag dansers op hun hoofd draaien, onmogelijk dacht hij toen nog! Al snel had hij door dat het de hiphop-cultuur was waar deze Breakdance uit voort kwam, met ook elementen daarbij als graffiti, DJ-ing en MC-ing. Hij wilde er alles van weten en is gaan oefenen in een buurthuis in zijn omgeving, waar een vrije trainingsplek was. Door hard te trainen, te oefenen en te werken is Chris terecht gekomen in de dance-crew ADHD (Always Doing Hardcore Damage). Na het afronden van zijn MBO opleiding Sport en Beweging is Chris volledig voor het Breakdancen gegaan en heeft hij vele plekken van de wereld gereisd om de hiphopcultuur te leren kennen. Hij leerde dat het een positieve sfeer ademde en dat het een plek was waar mensen zich volledig konden uiten. Dit inspireerde hem enorm waardoor hij is gaan lesgeven!
Inmiddels is Chris uitgegroeid tot een grote naam in de Breakdance-scene en is hij een coach voor zijn teams, waarin hij zorg draagt voor dat zij een familie worden van elkaar en goed voorbereid de battles en shows in gaan.

Valerie Luijten

Docente

“Er is zo’n gezegde wat ik erg mooi vind, wat ik ook in mijn lessen belangrijk vindt: Vertel het me en ik zal het vergeten; Toon het me en ik zal het onthouden; Laat me het doen en ik zal het begrijpen.”
Opleiding:
MBO Dans/Artiest, Utrechtse Dansacademie
HBO Fontys Hogeschool voor de Kunsten – Academie voor danseducatie

Marloes de Bruin

Docente

Marloes de Bruin is een enthousiaste en energieke dans docent. Zij geeft ruim 9 jaar les op onder andere dansscholen, naschoolse opvang, middelbare scholen, en verschillende interessante projecten zoals de Taalschool en VOKK. Zij is afgestudeerd aan de Urban dansopleiding te Utrecht en heeft haar propedeuse gehaald voor de HBO opleiding Cultureel Maatschappelijke Vorming te Rotterdam. Haar lessen staan in het teken van creativiteit, ontwikkeling, eigenheid en vooral genieten van het dansen. De jongste leren op spelende wijs, hebben eigen inbreng en zij laat ze bewust zijn op hoeveel manieren je iets kunt leren. De tienergroepen en oudere groepen krijgen choreografieën op niveau, werken aan hun conditie en spieren en ook bij deze doelgroep is eigen inbreng belangrijk.

Elisabeth Timofeeff

Docente

Elisabeth Timofeeff (66) heeft in 1980 EDC (Elisabeth Dance Center) opgericht en met enthousiasme geleid. Na een val van de trap was zij in 2008 genoodzaakt om te stoppen met haar dansschool. Ze heeft 2 nieuwe heupen gekregen en het heeft heel lang geduurd voordat ze weer in balans was. Het lopen ging ook heel moeilijk. Hierdoor is ze naast haar opleiding tot dansdocent óók ervaringsdeskundige als het gaat om een lichaam dat uit balans is en niet meer voor de volle 100% kan functioneren.
Ze vind het heel leuk om les te geven aan senioren en hen te helpen om gezonder, fitter en blijer door het leven te gaan.

Eva Scherpenisse

Docente

“Het ontdekken van je fysieke mogelijkheden door middel van dans is iets wat ik met enthousiasme probeer over te brengen in mijn lessen. Door lichamelijk op onderzoek te gaan zal je ook je persoonlijkheid leren verkennen en dit naar buiten stralen. Ik heb de afgelopen drie jaar in zo'n 58 landen gereisd waar ik workshops heb mogen geven, opgetreden en kennis opgedaan die ik graag overbreng aan mijn leerlingen. Iedereen is welkom, om de eerste stapjes te wagen maar ook als je al lang weet hoe te dansen!”
Opleiding:
2012-2013 Opstapcursus Dans Fontys Hogeschool voor de Kunsten
2013-2014 Fontys Hogeschool voor de Kunsten Docent Dans
2014-2017 Hogeschool Utrecht PABO
2018 Certificaat Yoga docent 200hrs
2017 tot heden Danser in productie World of Afro
2019 tot heden Danser in productie N'zassa

Femke Terhaar

Docente

“Dansen is mijn passie, ik vind het een voorrecht om dat te mogen delen. Samen mooie shows creëren en de dansers zich door middel van dans te laten uiten geeft mij echt een kick!”
Intern opgeleid door Stella Koedam (Heartbreak Dancers, 24/7)
Na intern opgeleid te zijn door Stella Koedam (heartbreak dancers, 24/7) ben ik een opleiding gaan doen tot dansdocente bij Pique Dance Factory.
Hierbij heb ik mij vooral geconcentreerd op alle urban stijlen. Daarna heb ik nog korte cursussen en workshops gevolgd om bij te blijven in de verschillende stijlen.

Hazel Ofner

Docente

``Er is veel aandacht voor adem en flow in de les. Plezier en bewust genieten staan centraal, daarnaast is er ook ruimte voor uitdaging. Door het verkennen en verleggen van persoonlijke grenzen is jouw sensatie van dans uniek.``
Opleiding:
Vooropleiding Schakelklas Codarts Rotterdam
Bachelor Docent Dans Fontys Hogeschool voor de kunsten Tilburg
Master Kunsteducatie Tilburg
(Bachelor Rechtsgeleerdheid en Master Staats- en Bestuursrecht)

Judith van Rheenen

Docent educatie voorgezet onderwijs

Docent educatie voorgezet onderwijs
“Ik heb, als dansdocente, het leukste beroep dat er bestaat!”
Opleiding:
2006-2007: Buitenschoolse vooropleiding dans ``5 O'Clock Class`` (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten)
2007-2011: Opleiding Docent Dans (HBO) aan Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

Lonneke Swinkels

Docente

“Als je beweging echt ‘voelt’, dan ontstaat er DANS. Met aandacht voor danstechniek in de les zullen we door passie, humor en heel veel dansplezier het beste uit jou halen!”
Opleiding:
In 2001 is Lonneke afgestudeerd als docent dans op de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Direct na mijn opleiding heeft zij besloten om zich als uitvoerend danseres te gaan ontwikkelen. Zij heeft onder andere gedanst bij De Efteling in samenwerking met Hans Klok en Christian Farla, Holland Show Ballet, Dinner Shows, De Lama's en als achtergrond danseres bij diverse artiesten en evenementen. In januari 2019 besloot ik om al met ervaringen en opleiding te gaan bundelen en deze passie en kennis over te gaan brengen naar anderen in mijn docentschap.

Jorg Vonk

Docent

“Doorzettingsvermogen, lenigheid en muzikaliteit is wat je nodig heb om een goeie B-boy of B-girl te worden. Het alle belangrijkste is nog dat je plezier hebt in het dansen. Zodra je dat hebt gaan we ongetwijfeld een goeie tijd tegemoet en leer jij in no time de coolste moves en de coolste freezes!”
Opleiding:
Jorg was 12 jaar toen hij begon met breakdance. Al snel kwam hij erachter dat dit écht zijn ding was, hij had heel veel plezier tijdens het dansen en hij was er ook nog eens goed in! Na een paar jaar kwam hij in contact met de ADHD Crew uit Utrecht (de Break-Crew van zijn Breakdance docent Chris Steijlen – al jaren werkzaam voor Het KunstenHuis). Sindsdien ben ik bijna elke dag gaan trainen.
Op een keer mocht ik lessen overnemen van dansers uit de ADHD Crew en zo doende rolde hij vanuit zijn expertise het vak in!

Marieke van der Ven

Docente

“Tapdans is ritme maken met je voeten.”
De ervaren tapdanseres Marieke van der Ven leert jou in swingende lessen hoe dat gaat. Met tap ontwikkel je jouw muzikaliteit en motoriek. Dansend muziek maken en muziek makend dansen! Van beginner tot gevorderd, voor alle niveaus kan je bij Marieke terecht.
Opleiding:
Marieke geeft al 21 jaar taples bij professionele dansacademies, dans- en muziekscholen. Daarnaast treed ze op als solist, in tapduo Tafel 9 met Peter Kuit of lid van een band of orkest. Waar zij onder andere heeft gedanst: De Parade, Henk Westbroek, De wereld draait door, Holland Festival, Remco Campert en David Kweksilber.

Manoel Furtado (Mestre Picapau)

Docent capoeira

“De combinatie van dans, vechtkunst en muziek vind ik het mooist.”
Opleiding:
Manoel begon in 1980 als 7-jarige jongen met Capoeira in Fortaleza, Brazilië. Al snel ontwikkelde hij zich tot een hoog niveau en reisde heel Brazilië door om deel te nemen aan evenementen en kampioenschappen.
In 1992 kreeg hij de kans om op tournee te gaan door Nederland en België met een theatervoorstelling waar ook Capoeira onderdeel van was. Nederland beviel zo goed dat hij daar begon met lesgeven in buurthuizen en culturele centra. Hij startte zijn eigen bedrijf en er volgde een periode waarin hij veel lessen, workshops en demonstraties gaf, zowel in Nederland als in andere Europese landen.
In 2010, na 30 jaar capoeira te hebben beoefend, ontving hij de titel van ‘Mestre’. Hij geeft nog steeds met veel plezier les aan uiteenlopende doelgroepen.

Beau Andreas

Docente

“Jezelf kunnen zijn, dat vind ik het belangrijkste tijdens mijn lessen. Iedereen heeft namelijk zijn eigen groove! Ook is de kennis en techniek van de Urban dans stijlen erg belangrijk. Zo word het plezier in je dans nog groter, sterker en dans je mooier!”

Opleiding:
MBO Urban Dansopleiding Utrecht
2017-2020

Penney de Jager

Adviseur Selectiegroepen

“Wat ik altijd merk is dat als leerlingen zich helemaal inzetten en er helemaal voor gaan, het dansplezier vrij komt! Dat is een genot om te zien en dat brengt de leerlingen ook verder.”
Opleiding:
Penney is al op haar 3e jaar begonnen met dansen jaar en het was al vrij snel duidelijk dat dansen haar grootste passie was. Zij heeft de Scapino Balletacademie in Amsterdam afgerond en was daarna aangenomen bij het Nationale Ballet en het Nederlands Danstheater. Zij koos voor het Nationale Ballet en is vanuit daar ontdekt door de televisie! In het programma Toppop van de AVRO en in de Willem Ruis Show van de KRO deed zij wekelijks optredens en maakte zij choreografieën. Zij heeft een succesvolle showgroep opgericht waarmee zij tal van choreografieën en optredens verzorgde, wat uiteindelijk is uitgegroeid tot het Hollands Showballet. Penney heeft ook haar eigen showdansschool gehad. In 2014 ontving ze de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor haar inzet voor ouderen en de dans in Nederland.

Sharona Raghoenandan

Docente

“Wat ik belangrijk vind in mijn danslessen is dat de leerlingen zich fijn voelen om zichzelf te zijn en ik zet mij in alles eruit te halen wat erin zit. Laat je nooit door iemand vertellen dat je iets niet kan. Met zelfvertrouwen is alles mogelijk op deze grote aardbol. Spread love and shine your light!”
Opleiding:
Vooropleiding Lucia Marthas
Albeda Dans College Rotterdam

Chloë van der Toorn

Docente

“In mijn lessen staat jezelf kunnen zijn centraal. Met de kinderen werk ik op een verhalende manier aan de ontwikkeling van creativiteit en motorische vaardigheden.
Ieder kind leert, communiceert en danst op zijn/haar eigen manier. In mijn lessen ga ik uit van wat je zelf al kan! Ik creëer een warme leeromgeving waar iedereen zichzelf kan laten zien.”

Opleidingen:
Voorpleiding Schakelklas Codarts Rotterdam
Bachelor Fontys Academie voor Danseducatie

Vera van Weerden

Docente

“Beleving van dans, een fijne sfeer en persoonlijke ontwikkeling staan centraal in mijn lessen. Daarnaast komt de technische en het creatieve aspect aanbod en versterken elkaar. Zo wordt dansen nog rijker en bied een oneindigheid aan mogelijkheden. Ik hoop dat dans mag inspireren, verrijken en je laat groeien.“
Opleiding:
MBO Dans docent/ artiest Nova collage Haarlem 2006 - 2010
HBO Dance in Education, Hogeschool voor de Kunnen ArtEZ 2010 – 2014

Gladys Cornelissen

Docente

Samen dansen is goed voor lichaam en geest.
In mijn lessen staat plezier op nummer 1! Samen met de kinderen werk ik aan motorische, cognitieve en sociale vaardigheden. Ieder kind is even bijzonder en verdient het om gezien te worden, zo creëren we een plek waar ieder kind zich goed kan voelen over zichzelf.

Opleidingen
• vooropleiding Fontys Dansacademie 2010-2016
• Nova college docent dans 2016-2019

Fabienne van Eldik

Docente

''Plezier, positiviteit en leerlingen zien stralen; dat vind ik het allerbelangrijkst in mijn danslessen. Ik wil mijn leerlingen helpen om te groeien als danser en als persoon. Om dit te bereiken hecht ik veel waarde aan een goed groepsgevoel en individuele begeleiding. Ook gebruik ik veel beeldspraak en richt ik me op het vergroten van het fysieke bewustzijn. Mijn doel is dat alle leerlingen met een goed en voldaan gevoel de dansstudio uit lopen.``

Opleidingen:
Vooropleiding 5 o'clock class, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten 2009 - 2014
HBO Bachelor Dance Education, Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten 2014 – 2018

Petra van Nieuwburg

Docent pilates

Petra kwam in 2008 in aanraking met Pilates. Ze raakte gefascineerd door de ontdekking dat deze vorm van bewegen positieve veranderingen teweeg kan brengen op fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Een gevoel van thuiskomen in jezelf. Bij Art of Movement volgde ze de opleiding tot Pilatestrainer voor basic en intermediate mat en de reformer en cadillac. Daarnaast verdiepte ze zich in zwangerschapspilates, bindweefsel, de psoas, scoliose, schouder- en rugproblematiek, yoga. Petra zet tijdens haar lessen haar kennis, ervaring, enthousiasme en observatievermogen in om de omstandigheden te kunnen creëren, waarin de cursist zich bewust kan verbinden met zijn/haar lichaam. Om vanuit die verbinding te werken met wat op dat moment (fysiek) mogelijk is. Het geeft haar veel voldoening wanneer het heilzame en versterkende effect van de Pilatesmethode in de les tot stand komt en de training positief bij de cursist doorwerkt.

Coleta

Docente

Danielle Bakker

Docent yoga

Danielle is een enthousiaste yogadocente die met veel plezier lesgeeft bij Idea. Ze vindt het erg leuk om verschillende yogavormen aan te kunnen bieden, zodat de deelnemers kunnen kiezen wat het beste bij ze past. Yoga betekent verbinding. Verbinding met lichaam, maar ook met je ademhaling, gedachten, emoties en je verbeelding. Al deze dingen komen dan ook terug in de lessen. Danielle vindt dat yoga toegankelijk moet zijn voor iedereen; ongeacht leeftijd, geslacht, conditie en yoga ervaring. Zo nodig geeft ze aangepaste oefeningen. Iedereen is dus welkom in haar lessen!

Pallas Sluyter

Docent

Pallas, geboren in Los Angeles, heeft een gevarieerde en uitgebreide internationale carrière gehad als professioneel ballet- en hedendaagse danser in de concertsector, en heeft een uitgebreide lijst van credits als allround danser in de entertainmentindustrie, voor televisie, muziekvideo's , films, muziektheater, enz.

Ze ontving beurzen van The School of American Ballet/New York City Ballet, American Ballet Theatre, San Francisco Ballet, Ballet West en Dupree Dance Academy. Als danseres heeft ze gewerkt met gerenommeerde choreografen Daniel Ezralow, Ann Marie DeAngelo, Kenny Ortega, Toni Basil, Paula Abdul en Bill Goodson om er maar een paar te noemen. Ze werkt als freelance choreograaf en creëert originele neoklassieke en experimentele werken en her-ensceneert de klassiekers; choreografeert ook muziekvideo's voor muziektheater. Pallas is een gepassioneerde lerares, die haar kennis graag deelt met dansers van alle leeftijden en niveaus, van beginners tot professionals. Ze geeft les met liefde en humor, de danstechnieken als belangrijk element in haar lessen.

Nienke Haijtink

Docent

“Ik hou ervan om mensen in beweging te zetten in de breedste zin van het woord. Kenmerkend aan mijn manier van lesgeven is mijn enthousiasme voor beweging en de werking van het menselijk lichaam.
In mijn danslessen vind ik het leuk om te spelen met uiteenlopende muziekstijlen, maatsoorten en timing. Daarnaast probeer ik op een creatieve manier en met een vleugje humor de verschillende technische aspecten van dans in de lesstof te verwerken. Maar het belangrijkste vind ik persoonlijk contact, humor, samenwerken en vooral plezier beleven in bewegen.”

Opleiding:

Bachelor Docent Dans, Rotterdamse Dansacademie (2003)

Pilates trainer, STOTT Pilates, Merrithew (2011)

Kitty Relleke

Docent

Mijn liefde voor dans is er altijd al geweest en vormt een rode draad door mijn leven!

Als vierjarig meisje zag ik op tv het zwanenmeer en ik wist dat ik wilde dansen. De jaren die

volgde werden gevuld met veel dansplezier en ik volgde een opleiding bij de Royal Academy

of Dancing en gaf les op een balletschool in de stijlen klassiek, modern en jazz.

Ik ben later gaan studeren aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten als

theatermaker en theaterdocent en ben al ruim twintig jaar werkzaam in het boeiende

theater vak en heb tal van dans & theater voorstellingen, in zowel het amateur als het

professionele circuit, gemaakt.

Ik ben er van overtuigd dat het nooit te laat is om je hart te volgen en je dromen na te jagen

en dat ben ik de afgelopen jaren dan ook gaan doen!

In mijn lessen geef ik extra aandacht aan de dansbeleving, de expressie van de dans. Door

mijn achtergrond in zowel theater als dans vind ik dat een hele mooie combinatie. Ook werk

ik aan een goede techniek en de precisie van een beweging.

Bovenal staat het dansplezier en ieders persoonlijke dansontwikkeling centraal en vind ik het

heel inspirerend om jou talent te stimuleren en te vergroten.

Opleiding:

Ik hou ervan om zelf te blijven leren en volg dan ook een dansopleiding via Dansbelang en een opleiding tot Movement Analyst, om zo

meer kennis van dans te krijgen en beweging verder te verdiepen.

Felicia Kuijper

Docent

Mijn naam is Felicia en ik ben sinds kort werkzaam bij dansschool EDC. Daarnaast heb ik al meerdere lesgeefervaringen opgedaan voor diverse groepen. Ik vind het dan ook heerlijk om te doen!

Mijn moeder zei altijd dat ik eerder kon dansen dan lopen en deze danskriebels zijn nooit meer weggegaan. Van jongs af aan heb ik veel gedanst in allerlei diverse stijlen. Met de opleiding Academie voor Danseducatie (Fontys Hogeschool voor de Kunsten) heb ik deze passie op allerlei manieren verder kunnen laten groeien, waarbij ik me ook heb kunnen ontwikkelen als docent. Daarnaast heb ik tijdens mijn studie een opleiding tot yogadocent gevolgd.

Ik geniet van de vrijheid die ik tijdens het dansen ervaar en dit is dan ook een van de elementen die ik belangrijk vind in mijn lessen. Daarnaast hecht ik veel waarde aan een veilige en stimulerende omgeving, waar ieder individu er mag zijn zoals die is. Verder besteed ik in mijn lessen tijd aan het krijgen van bewustzijn over je eigen lichaam.

Linde Doekes

Docent

Op mijn 5e ben ik begonnen met Klassiek Ballet bij het KunstenHuis en dans daar nu nog steeds met heel veel plezier. Jarenlang Klassiek Ballet, en sinds een aantal jaar ook Modern-Jazz en High Heels/Show. In het dagelijks leven werk ik als onderwijsassistente op een basisschool in Utrecht. Erg leuk om dit te kunnen combineren met het geven van balletles!

Ik vind het mooi om te zien hoe de kinderen in mijn les ontdekken wat ze allemaal kunnen en om ze te zien groeien.

Opleidingen:

MBO Paraveterinair

MBO Onderwijsassistent

Interne opleiding als dansdocent bij Dansschool EDC

Louelle

Docente

‘Dans is voor mij een taal die ons verbind. Een taal waarin ik mij kan uitdrukken, contact kan leggen en volledig vrij in kan zijn.’

Louelle is een energieke en enthousiaste docent. Ze houdt er enorm van om hard te werken, in te zoomen op techniek en vooral samen plezier te beleven. Louelle is opgegroeid binnen een dansschool en heeft daardoor al veel mogen leren binnen dit vakgebied. Ze is leergierig om van en met haar leerlingen nog meer te ontdekken over de kracht, verbinding en creativiteit van dans.

Op dit moment zit ze in haar derde jaar van Codarts Docent Dans in Rotterdam. Daarvoor heeft ze de opleiding Danser Creative Contemporary op Rijnijssel in Arnhem gevolgd.