Boekenweek | Schrijversontmoeting met Özcan Akyol
Boekenweek van 11 t/m 19 maart. Thema van de Boekenweek is: Ik ben alles.

In gesprek met Eus
We zijn erg blij dat de bekende en beroemde schrijver en columnist Özcan Akyol op dinsdag 14 maart naar ons toekomt om te vertellen over zijn romans en persoonlijke verhalen.

Schrijver en columnist Özcan Akyol debuteerde in 2012 met de semi-autobiografisch schelmenroman Eus. Het boek gaat over een Turks-Nederlandse jongen die opgroeit in de ‘onderklasse’ van Deventer, een milieu waaraan hij zich probeert te ontworstelen. Van Eus werden binnen een week 10.000 exemplaren verkocht en al snel volgde de verkoop van de filmrechten. Inmiddels zijn er bijna 100.000 exemplaren verkocht en is er ook een theaterbewerking van de roman.

Begin 2016 verscheen zijn tweede roman Toerist. In dit boek gaat de hoofdpersoon op zoek naar het vermeende dubbelleven van zijn vader om het huwelijk van zijn ouders op te breken. Toerist kent net als Eus autobiografische elementen. Het boek betekende de definitieve doorbraak van de auteur in de literaire wereld. Want ook Toerist stond wekenlang in de bestsellerlijsten en kreeg veel lof. Beide boeken staan vaak op een leeslijst.

Naast romancier is Akyol columnist voor onder andere het Algemeen Dagblad, VARAgids en Helden. Ook werkte hij mee aan diverse edities van het tijdschrift Hard gras. Zijn interesse voor voetbal resulteerde in 2014 in de publicatie van het boek Hé scheids, jij hebt thuis zeker niks te vertellen. Eus, zoals hij in de volksmond wordt genoemd, is ook bekend vanwege zijn bloemlezing van het werk van Levi Weemoedt. Deze selectie werd een ongekende bestseller in Nederland. In 2020 schreef Özcan Akyol het pamfletische Boekenweekessay Generaal zonder leger. Het boek zorgde voor een enorme rel, omdat het misstanden in de literaire wereld aan de kaak stelde, in de breedste zin van het woord. Een aantal boekhandelaren wilde het boek zelfs uit de handel laten halen.

Akyol is ook televisiepresentator (De Neven van Eus, De Geknipte Gast, Sterren op het Doek) en hij heeft een eigen radioprogramma op NPO Radio1 (Onze man in Deventer). Hij wordt tevens veelvuldig ingezet als dagvoorzitter of gespreksleider bij evenementen rond integratie, kansengelijkheid in het onderwijs en leesbevordering onder jongeren. Dit zijn allerlei thema’s die hij vanuit de praktijk heeft meegemaakt en later onderzocht.

Boeken lezen
Lees intussen een van zijn boeken die te leen zijn bij de Bibliotheek van KunstenHuis Idea, zoals Eus en Toerist. Is het al uitgeleend, reserveer het dan via onze catalogus. Klik hier voor zijn boeken bij de Bibliotheek. Of koop deze boeken bij de Bilthovense Boekhandel.

dinsdag 14 maart
20:00

Theater Het Lichtruim

Tickets